Esprit Park Renovation Project

Public Realm Plan Rendering Of Future Park Cropped With Credit Updated

The Esprit Park renovation is a partnership project between Recreation and Parks, UCSF and the Dogpatch & Northwest Potrero Hill Green Benefit District.

For updates and a summary of the latest Esprit Park Community Advisory Group (ECAG) Meetings, click on the FAQ tab below.

Background

In summer 2018, the Board of Supervisors approved the Central Waterfront / Dogpatch Public Realm Plan an interagency effort led by the Planning Department that also involved Recreation and Parks. The Planning Department public process identified Esprit as one of the key sites in Dogpatch needing upgrade and renovation. At the time the Public Realm Plan was initiated, the renovation of Esprit Park was not a Rec and Park priority project and only a small amount of potential funding had been identified for Implementation. Esprit Park was highlighted by the SF Planning Department and Green Benefit District as a priority project during the Dogpatch Community Task Force negotiations with UCSF. UCSF’s subsequent commitment to contribute $5 million to the park’s upgrades elevated the project to a departmental and City priority.

Since UCSF’s commitment of $5 million, an additional $2.7 million in development impact fees has also been earmarked for the project by the Eastern Neighborhoods Citizens Advisory Committee. The proposed renovation plan for Esprit Park was developed with consultant Fletcher Studio and vetted by community members through the Planning Department-led Public Realm Plan process. This proposed renovation plan has been provisionally accepted by the Rec and Park Department. The purpose of the current phase of the project is to translate that community-driven plan into a final concept plan and construction documents that will shape the renovation.

Changes to the plan will occur only if discoveries about site conditions, regulatory reviews, budgetary restraints etc. force adjustments. And, even then, the goal is to steer as closely as possible to the original plan.

Visit the Archives

Location Map